Spolupráce / jak na blog

Protože rok už vedu něco málo přes rok (a předcházelo mu několik dalších), rozhodla jsem se, že bych mohla založit tuhle ´rubriku´, kde vám ...

Protože rok už vedu něco málo přes rok (a předcházelo mu několik dalších), rozhodla jsem se, že bych mohla založit tuhle ´rubriku´, kde vám budu radit jak na blogování a všechno okolo toho. Z vlastní zkušenosti totiž vím, že je docela na nic muset se pořád na všechno ptát a proto teď odpovím na pár otázek, které napadnou asi každého, kdo chce získat spolupráce.

Nejdůležitější pravidlo je podle mě nemyslet si, že půl roku už je dost dlouhá doba na to, aby o vás všichni stáli. Počkejte minimálně 10 měsíců než někomu napíšete. Třeba já mám docela blbou zkušenost s tím, že asi po půl roce blogování jsem napsala asi dvěma obchodům co spolupracují s blogery. Jeden mě v pohodě napsal, ať se ozvu třeba po roce a ten druhý? Paní asi měla blbý den, protože mi přišla krátká zpráva o tom, že mám blog jenom kvůli spolupracím a že je spousta blogerů co si to zaslouží víc... Takže tak.

S kým spolupracovat?

Spolupráce si musíte vybírat podle zaměření vašeho blogu, ale třeba tady je stránka, kde uvádím moje aktivní spolupráce → http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/p/spoluprace.html.
Firmy mají občas i kontakt speciálně pro blogery na které můžete napsat.

A jak tedy napsat tu žádost?

Tohle je i pro mě často dost složité. Zpráva by měla být krátká a třeba i uveďte proč spolupracovat právě s vámi. Nejdůležitější ale je:
  • Představit se celým jménem
  • Datum založení blogu
  • Vložit odkaz na blog
Email by potom mohl vypadat nějak takhle:
Dobrý den,
Jmenuji se ******** . Od 6.5.2015 píšu blog o knížkách a měla bych zájem s vámi spolupracovat. Tady je odkaz na můj blog https://thereviewsforbooks.blogspot.cz/.

Děkuji,
-vaše jméno-

Pokud byste něco pozměnili napište do komentářů ;).

Potom už stačí jenom čekat. Někdy se vám ozvou druhý den a jindy třeba až za dva týdny (občas se nedočkáte, ale to se taky stává...)

Kolik bych měla mít spoluprací a mají o tom vědět čtenáři?

Kolik máte spoluprací je podle mě jenom na vás. Hlavní je asi držet se toho co vás baví a vkládat pravidelně i nesponzorované články. Taky musíte všechny spolupráce zvládat. Je to sice trochu blbý, ale já si často dávám na sponzorovaných článcích trochu víc záležet než na normálních.
A mělo by být na blogu nějaké místo s uvedenými spolupracemi? Já ho na blogu mám a i když bych vám k tomu ráda napsala nějaký super důvod tak bych řekla, že tohle je taky naprosto vaše věc. Hlavně ale nedávejte spoustu křiklavých log na hlavní stranu vašeho blogu prosím.

Co když se mi získaný produkt nelíbí?

I to se občas stane. Pokud vás knížka nebavila, nebo byl produkt špatný prostě to napište. Možná, že kdybyste ho nezískali v rámci spolupráce pomluvili byste ho víc, ale hlavně nelžete a řekněte svůj názor.

Když mě firma osloví... Poslední rada

Já asi největší radost měla z toho, když mě poprvé někdo oslovil sám od sebe. Nenechte se ale z toho strhnout radostí a rozhodněte se jestli je to vážně to, co chcete. A vlastně pokaždé popřemýšlejte o tom jestli to dá alespoň trochu něco vašemu blogu a čtenářům. A na druhou stranu, pokud se na produkt nebudete těšit vy sami tak to nejspíš taky nemá moc cenu ne?


Tohle budou asi všechny rady, které bych vám chtěla předat. Pokud máte nějaké další otázky, nebo připomínky k článku napište do komentářů, nebo klidně do zpráv - reviewsforbook@gmail.com.

Angee♥

CO BY VÁS MOHLO ZAJÍMAT

12 komentářů

  1. Je milé, že se snažíš takhle pomoct, hodně začínajících blogerek to jistě ocení :) Ale dovolím si poznamenat, že si nemyslím, že je nutné čekat půl roku nebo 10 měsíců. Záleží to rozhodně na statistikách. Já jsem teď třeba po měsíci a půl získala první skvělou spolupráci, ze které jsem naprosto nadšená :)

    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip ;). Plánuji článek postupně upravovat takže to tam určitě také zmíním!

      Vymazat
  2. Moc zajímaví a přínosný článek. Mrzí mě, že jsou mezi čtenáři spolupráce brány tak negativně, v Anglii nebo v Americe mi přijde, že to je bráno jako naprosto normální věc. Samozřejmě, že na tom mají asi hodně velký podíl právě ty blogerky, které blogy zakládají hlavně za vidinou spoluprací a správný bloger by se asi měl vyhýbat těm tipům spoluprací, které mu určují, že usí produkty chválit.

    Rozhodně si ale nemyslím, že tolik rozhoduje stáří blogu. Samozřejmě že to je asi veliký faktor, ale podle mě jsou i jiné - návštěvnost, počet pravidelných čtenářů, jak často jsou vydávány články a jak jsou kvalitní. A samozřejmě také téma blogu a originalita. Pokud má člověk blog, který je bodobný spoustě jiným, pak si firma samozřejmě vybere spíše ty starší a úspěšnější blogy. Pokud ale máte méně zastoupené téma, nebo ho umíte podat nějakým originálním způsobem, pak je to podle mě taky rozdíl.

    Také bych třeba zmínila, že spolupráce nemusí hned znamenat placená reklama nebo produkty zadarmo. Myslím si, že třeba v začátcích není vůbec na škodu oslovovat lidi kvuli něčemu, z čeho třeba nic mít nebudeme. Víte o zajímavé akci, na kterou byste chtěli pozvat i své čtenáře? Napište pořadatelům, že se vám akce líbí a chtěli byste o ní napsat a vyzvěte je, zda je něco, co by byli rádi abyste v článku uvedli. Tentokrát z toho třeba nic mít nebudete, ale příští rok už vás třeba na akci pozvou zadarmo. Myslím si, že je občas fajn dát o sobě firmám vědět bez vidiny nějakého zisku. Za prvé to tvoří dobré jméno a za druhé je větší šance dalších spoluprací.

    Blog u Lenochoda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oslovit firmu jen tak kvůli nějaké akci mě nikdy nenapadlo takže díky za radu!

      Vymazat
  3. Pěkný článek, myslím, že především začínajícím blogerům přijde vhod :)

    OdpovědětVymazat
  4. Úplně tak nesouhlasím s tou dobou, protože jsou blogeři, kteří píší kvalitně a pak tu jsou blogeři, kteří mohou psát klidně i rok a za moc to nestojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to myslela spíš tak, že se alespoň vyhnou nepříjemnostem v podobě "počkejte až budete mít blog delší dobu". Někdo může psát kvalitní články, ale po třech měsících ho blogování třeba přestane bavit...

      Vymazat
  5. Užitečný článek, věřím, že může pomoct. Já jsem třeba do toho mailu psala i to, že vedle blogu mám taky youtube a kolik lidí mě tam sleduje. Jinak si myslím, že je fér (správné? nejsem si jistá, který výraz je přesnější... nicméně snad mi rozumíš) mít spolupráce na blogu vypsané, i když to nakladatelství (eshop) nemá jako podmínku při uzavírání :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s tím youtubem mě to nenapadlo, ale až budu článek aktualizovat rozhodně to tam doplním 😉.
      A díky za názor k uvedení spoluprácí.
      Díky za komentář!

      Vymazat
    2. Není zač ;) S těmi křiklavými logy souhlasím, taky se mi to moc nelíbí.

      Vymazat
  6. Den předtím, než jsem si založila blog (protože mi týden trvalo vymyslet název), jsem narazila na inzerát, že Kniha Zlín hledá blogery-recenzenty. Byla jsem dost zklamaná, že jim nemůžu napsat. I kdybych blog už měla, byl by sotva v plenkách. Ale tak třeba za rok, pokud u blogu vydržím a lidi ho budou chtít číst.
    Díky za tipy. Já bych ten email firmám asi vyšperkovala ještě jednou dvěma větami o vzdělání a oblíbené literatuře, ale v základu to takhle asi stačí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych nelitovala, protože málo kdy se stává, že si firma vybere ke spolupráci blogera, který pise třeba teprve týden (neber si to blbě😉), protože nemůžou vědět jestli to není nějaky nápad co skončí dřív než se vůbec rozjede...
      Jinak věci co jsi uvedla muzou určite pomoci k získání spolupráce díky za tip!

      Vymazat

Moc děkuji za vaše milé komentáře 😊
Komentáře u příspěvků starších 10 dní jsou moderovány. :)

Blog Archive